Fűnyírás, Kertépítés - Tévald Zsolt: 06/20/263-4455


A tartalomhoz

Kerti tavak

Kerti tavak építése:

Mielőtt nekiesnénk a kerti tó építésének érdemes néhány szempontot figyelembe venni:
- A kerti tó élővilága és a házban lakók - egymás zavarása nélkül - nem tudnak közvetlen szomszédságban élni, ezért lehetőleg a kert egy félreeső, nyugodtabb részét válasszuk.
- A békák kuruttyolása egy idő után idegesítő is lehet, ezért legyünk tekintettel szomszédainkra is, így sok későbbi vitát elkerülhetünk.
- Közvetlenül lombos fák alá nem szerencsés tavat telepíteni, mivel a hulló lomb állandóan szennyezi a vizet.
- Vegyük figyelembe az uralkodó szélirányt és a kialakult szélcsatornákat is, így nem lesz tavunk a kert szemétgyűjtője.
- Legkedvezőbb egy északi oldalról zárt és tűző naptól védett, félárnyékos terület.

A kerti tó tervezésének legfontosabb része a tómeder kialakítása. A leendő kerti tó szinte minden egyéb része különösebb bonyodalom nélkül utólag is könnyen módosítható. A mederkialakítás sajnos nehezen, az esetek többségében igen költségesen módosítható. A későbbiekben előforduló vízminőségi problémák nagyrésze a tómeder nem megfelelő kialakítása miatt jelentkezik. A kisebb méretű kerti tóban természetes egyensúly nem tud kialakulni és a nyári melegben nem védhető a túlzott felmelegedéstől, marad a túlméretezett biológiai szűrő vagy az élettelen, látványelemekkel tűzdelt, vegyszerekkel kezelt víz.


Tisztán kell látni a kerti tó funkcióját.

Amennyiben a leendő kerti tó minden tulajdonsága ismerté vált, megkezdődhet a kivitelezés. A tóépítés időszaka elsősorban kora tavasztól nyár végéig tart, de amennyiben lehetőség van rá, érdemes a meder földmunkáit már ősszel elvégezni. A téli csapadék és a fagyok segítenek a megmozgatott talaj tömörödésében, és nem érheti kellemetlen meglepetés egy kiadós eső után.


A mesterséges tavak jellemző anyaga az előregyártott műanyag medence vagy a fóliabélés. A tóépítés egyes lépései eltérőek a választott szerkezet függvényében.

Kerti tó
Kerti tó
Kerti tavak építése: 06/20/263-4455

Előre gyártott műanyag medencék:

Egyre gyakrabban találkozni az előre gyártott medencékkel. Különböző erős műanyagokból készítik őket, a drágábbak üvegszál erősítésű műgyantából vannak. Élettartamuk minőségüktől függően elég hosszú - 10-30 év.

Előnyei:
- jobban ellenáll a sérüléseknek
- könnyebb beépíthetőség
- javíthatóság, ameddig az anyaga rugalmas
- némileg ellenáll az UV sugárzásnak

Hátrányai:
- a formája adott, ezen nem tudunk változtatni, emiatt a későbbi bővítés lehetősége kizárt
- csak kisebb méretekben kapható, a mélységük sem mindig megfelelő
- a nagyobb méretű kész medencék nagyon drágák, szállításuk körülményes és költséges, a beépítésükhöz több emberre van szükség
- a gyengébb minőségűeket néhány év után nem lehet javítani

Amennyiben ezt a medencetípust választjuk, figyeljünk arra, hogy megfelelő mélységű legyen (min 60 cm ) és a mérete a földbe ásva jóval kisebbnek fog tűnni, mint a vásárlás helyén!

Kiásás
Behelyezés
Feltöltés
Kiásás

Fóliamedencék:

Manapság leggyakrabban a különböző fóliákat használják kertitó építéséhez kedvező tulajdonságai miatt. A fólia rugalmassága jó lehetőség ad egy "természetes" tó formai kialakítására.

A fólia anyagától függően jelentős minőségi különbségek vannak, amelyek az áraikban is meglátszik.
- A hagyományos polietilén fólia is alkalmas a tó bélelésére, a kedvező ára azonban tükrözi a tartósságát és javíthatóságát. Több rétegben terítve is rendkívül sérülékeny, nem igazán javítható, és az UV sugárzást sem bírja sokáig.
- A PVC fólia minden téren jobb mint a hagyományos fólia, és jó választás lehet kisebb medencéknél. Az élettartama közel tíz év, de a napsugárzásnak nem áll ellen sokáig. Javítani is addig lehet, amíg még rugalmas, nem keményedett meg.
- Minden szempontból a legjobb tófólia a butil vagy gumifólia, amelyet szintetikus gumiból készítenek. Rugalmasságát több évtizeden át megtartja, könnyen javítható. Bármilyen forma kialakítható belőle, mivel forrasztható, így több kisebb darab összeolvasztásával bármi megvalósítható gyűrődés nélkül. Jól ellenáll a napsugárzásnak is, hidegben is rugalmas marad. 0,75 mm vastagság már megfelel egy kertitó igénybevételének, de ha ennél vastagabb az csak jobb. Ideális választás.


A gumifólia medence előnyei:
- könnyű szállíthatóság
- könnyű beépíthetőség
- későbbi bővíthetőség lehetősége
- könnyű javíthatóság
- bármilyen forma kialakítható belőle

A gumifólia medence hátrányai:
- könnyű sérülékenység

Homokkal való kibélelés
Fólia rárakása
Fólia helyre igazítása
Fólia tó feltöltése

A kerti tó gondozása:

A félelmekkel ellentétben egy kerti tó fenntartása nem jár semmivel sem több munkával, mint egy vele azonos területű virágos kert gondozása. Egy jól megtervezett és megépített tó az év legnagyobb részében nem kíván különösebb nehéz fenntartási munkát, csak odafigyelést, folyamatos kisebb ápolást, mint kertünk bármelyik része.


A tó gondozásának elsőrendű célja a szép megjelenés mellett, a tó természetes egyensúlyi állapotának elérése.

Főoldal | Fűnyírás | Kertépítés | Kerti tavak | Sziklakertek | Támfalak | Áraink | Képek | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
UA-38693486-1